4.1.6 Sen språkutvikling

Det er stor variasjon i språkferdighetene til barn i barnehagealder. Derfor er det ikke så lett å vite om barn har sen språkutvikling. Det er spesielt tydelig hos toåringene. Noen har ettords-ytringer og peking som uttrykksmåte, mens andre kan ha lengre, komplekse setninger med tre–fire ord eller mer.

Sen språkutvikling

Sen språkutvikling eller utviklingsmessige språkforstyrrelser er begreper vi benytter om de barna som ikke følger den typiske språkutviklingen. Det er flere barn som har sen språkutvikling, enn de som får diagnosen "utviklingsmessige språkforstyrrelser". For en del barn opptrer vansker med språk og kommunikasjon i kombinasjon med en diagnose, for eksempel autisme, Downs syndrom og hørselshemming. Andre barn kan kun ha sen språkutvikling.

Tegn på sen språkutvikling hos barn kan være at de ikke:

  • babler før de blir ett år
  • sier sine første ord rundt ettårsalderen
  • sier minst femti ord rundt toårsalderen
  • mestrer to-ordsytringer når de er to år
  • bruker lengre ytringer på minst tre ord ved treårsalderen
  • begynner å fortelle små historier ved fireårsalderen
  • blir forstått av ukjente personer ved fireårsalderen

Barn som ikke følger denne utviklingen på ett av sine språk, kan ha en sen språkutvikling, og noen av dem kan ha utviklingsmessige språkforstyrrelser.

Flerspråklighet og sen språkutvikling

Hos flerspråklige barn som har sen språkutvikling, vil forsinkelsen være til stede på alle språkene barnet lærer. Hvis et flerspråklig barn har en typisk utvikling på hjemmespråket, men har færre begreper enn jevnaldrende på norsk/samisk, kan det være at barnet ikke har hørt så mye norsk/samisk ennå. Barnet har ikke sen språkutvikling, men vil trenge mer eksponering for norsk/samisk. Det kan være vanskelig å identifisere sen språkutvikling eller en språkforstyrrelse hos flerspråklige barn fordi det er vanskelig å vurdere barnets språkkompetanse på morsmålet. Hvis man skal vurdere den norskspråklige utviklingen til flerspråklige barn, er det viktig å ha informasjon om hvor mye norsk språk barnet har vært eksponert for.

Flerspråklige toåringer som ikke har blitt eksponert for norsk før barnehagestart, vil kunne ha utfordringer med for eksempel å si femti ord og bruke to-ordsytringer på norsk. Hvis de ikke har disse ferdighetene på morsmålet sitt heller, kan det indikere en forsinkelse. 

[udir-tip]

Visste du at

en logoped kan gi foreldre og personale veiledning i hvordan de best kan følge opp barnet i hverdagen? Noen ganger vil selv få timer med logoped føre til at et barn for eksempel klarer å artikulere en lyd. 

Vil du vite mer?

[udir-reveal]
Litteratur om sen språkutvikling
  • Rygvold, A. L., Garmann, N.G., Torkildsen, J.V.K. & Næss, K.A.B. (2019). Språkforstyrrelser hos barn. E. Befring, K.A.B. Næss & R. Tangen. (Red.), Spesialpedagogikk (s. 301–337). Cappelen Damm Akademisk.
[udir-reveal] 
Kilder brukt på denne siden

Næss, K. A. B., Lyster, S. A. H., Hulme, C., & Melby-Lervåg, M. (2011). Language and verbal short-term memory skills in children with Down syndrome: A meta-analytic review. Research in developmental disabilities, 32(6), 2225-2234.