6.2 Hva er opphavsrett?

Som leder må du sørge for at personalet kjenner til noen regler for opphavsrett når dere bruker bilder, tekster, musikk eller film til ulike formål. F ormålet med opphavsretten er å beskytte det forfattere, filmskapere, komponister, fotografer og kunstnere har laget. Opphavsrett er regulert i åndsverkloven - se lovdata.no Lenker til en ekstern side. .

Opphavsrett er en sentral del av digital dømmekraft, på lik linje med kunnskap om personvern og informasjonssøk. Derfor er det viktig at du sammen med personalet går foran som gode rollemodeller, og snakker med barna om temaet i situasjoner der det er naturlig.

Søk. Jente søker på opphavrett og får treff på kopinor, tono, bono og norwaco-1.png For å være trygg på at det du bruker ikke bryter med regler for opphavsrett, er det viktig å vite hva som er lov og ikke lov, for eksempel når dere:

  • inkluderer materiale som andre har laget i noe dere selv ønsker å publisere på Internett, for eksempel i månedsbrev/-plan eller i en digital fortelling
  • spiller av eller strømmer musikk, viser film, bilder eller lignende i barnehagen


Har du hørt noen si: "jeg fant det på Google…"?

Internett er en enorm database bare et tastetrykk unna, men du kan ikke bruke hva som helst til hva du vil. Dette gjelder også bilder som du finner via søk i for eksempel Google. Produkter som noen har laget, for eksempel presentasjoner, videoer, musikk og tekster, er beskyttet av åndsverkloven – også når det ligger på internett.